Το Ταεκβοντό είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας. Ως άθλημα αποτελεί ένα συνδυασμό φιλοσοφίας, πνευματικής πειθαρχίας, σωματικής εξάσκησης και ικανότητας.

Το Ταεκβοντό καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, που προάγουν τα ακόλουθα:

  • Την αυτοπροστασία, δηλαδή την ικανότητα ο ασκούμενος να αμύνεται σε οποιαδήποτε μορφή βίας
  • Την καλή φυσική κατάσταση
  • Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, του σεβασμού και του δικαίου
  • Την καλή υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματότυπου
  • Τον πρωταθλητισμό σε Ολυμπιακό επίπεδο. Το άθλημα θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας και εξασκείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε περισσότερες από 150 χώρες

 

Το Taekwondo είναι μια Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «τρόπος να χτυπάς με τα πόδια και τα χέρια». Οργανώθηκε στην σημερινή του μορφή στα μέσα τις δεκαετίας του ’40 από τον Choi Hong Hi, και διδάσκονταν αποκλειστικά στο στρατό. Στις αρχές του  ’60 διαδίδεται στις Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον την αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκεται για πρώτη φορά από το 1966 και από στοιχεία της Ελληνικής ομοσπονδίας σήμερα ασχολούνται πάνω από 20.000 αθλητές. Το Tae kwon do από το 2000 συμμετέχει ως επίσημο άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.
Στο ταεκβοντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.

Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:

  • 10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.
  • 9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη)
  • 8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.
  • 7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη)
  • 6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.
  • 5th Gup (Μισή μπλε Zώνη)
  • 4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.
  • 3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη)
  • 2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.
  • 1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη)
  • 1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.


Η νέα ζώνη του ταεκβοντο αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (πούμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Οι εξετάσεις για την μαύρη ζώνη γίνονται στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο της κάθε χώρας.

Όσο ο αθλητής ταεκβοντο έχει κάτω από τη μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.

Τα 9 προχωρημένα επίπεδα (Dan) χωρίζονται σε 3 ξεχωριστές ενότητες.

  • 1η ενότητα : Από το πρώτο ως το τρίτο Νταν. Θεωρείται το πρώτο από τα στάδια των μαύρων ζωνών. Οι μαθητές εδώ θεωρούνται ότι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε σχέση με εκείνους των μεγαλυτέρων βαθμών.
  • 2η ενότητα : Από το τέταρτο Νταν και μετά ο μαθητής περνάει στο επίπεδο του ειδικού (expert class).
  • 3η ενότητα : Από το έβδομο ως το ένατο Νταν βρίσκονται οι καλύτεροι και αξιότεροι κάτοχοι των ικανοτήτων, συστατικών και γνώσεων του Taekwon-Do, πνευματικών και σωματικών. (Taekwon-Do masters).
Το Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται απο θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης και όχι χαμηλότερα). Το άθλημα Κικ Μποξ έχει δανειστεί πολλά απο τα λακτίσματα του Τάε Κβον Ντο αλλά όμως περιέχει και λακτίσματα πολύ χαμηλά .

Κατά την διάρκεια του αγώνα, Απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές.

Οι δύο αντίπαλοι στο ταεκβοντο φοράνε κάσκα, θώρακα,σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 3 λεπτών. Ανάλογα με το τί χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 2 πόντους για χτύπημα στο κεφάλι) παίρνουν πόντους. Από το 2006 μάλιστα, οι κανονισμοί προβλέπουν πως ακόμα και το μπλοκάρισμα χτυπήματος του αντιπάλου προσθέτει πόντους. Οι παραβάσεις από την άλλη, αφαιρούν πόντους. Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.

Στο τέλος του αγώνα ταεκβοντο, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

Το Τάε Κβον Ντο περιλαμβάνει και Αγωνιστικό Τεχνικό Πρωτάθλημα κατα το οποίο ο Αθλητής αγωνίζεται μόνος του παρουσιάζοντας σειρά απο συγκεκριμένες κινήσεις αμυνας & επίθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις (POOMSAE) οι οποίες είναι πολύπλοκες ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία του και βαθμολογείται στην Δύναμη, ακρίβεια, εκφραστικότα και αυτοσυγκέντρωση.

  • Γιόπ Τσάγκι: Κλωτσιά η οποία εκτελείται τεντώνοντας απότομα το πόδι προς τον αντιπάλο, ενώ το σώμα είναι πλάγια. Μπορεί είτε να χτυπήσει οριζόντια στο στομάχι, είτε προς τα πάνω στο κεφάλι.
  • Μπάνταλ Τσάγκι / Νέρο Τσάγκι: Ο μαχητής σηκώνει το ένα πόδι ψηλά και το κατεβάζει απότομα, χτυπώντας σε οποιαδήποτε από τις δύο φάσεις (αν και συνήθως στη δεύτερη, μιας και το κάθετο χτύπημα με τη φτέρνα είναι σαφώς ισχυρότερο). Ανάλογα με το αν θα απλώσει το πόδι ελαφρώς προς τα έξω ή προς τα μέσα, οι κλωτσιά ονομάζεται αντίστοιχα Μπάνταλ Τσάγκι ή Νέρο Τσάγκι.
  • Ντόλιο Τσάγκι: Η βασική πλάγια κλωτσιά. Χτυπάει στο κεφάλι με το πάνω μέρος του ποδιού.
  • Μπάντα Ντόλιο Τσάγκι: Γυριστή κλωτσιά η οποία χτυπάει μετά από οριζόντια περιστροφή του μαχητή με τη φτέρνα ή την πατούσα.
  • Τι Τσάγκι: Κλωτσιά προς τα πίσω που θυμίζει τον τρόπου που κλωτσάει ο γάιδαρος, γι' αυτό και ονομάζεται έτσι (τι σημαίνει γάιδαρος στα κορεάτικα). Μπλόκ
  • Άρε Μάκι: Προστατεύει τα πλευρά από κλωτσία. Το χέρι μπαίνει σαν ασπίδα μπροστά τους.
  • Ολγούλ Μάκι: Προστατεύει το πρόσωπο από γροθιά ή κλοτσιά. Το χέρι μπαίνει σαν σκίαστρο μπροστά από το μέτωπο.
  • Μομτόν Μάκι: Προστατεύει από γροθιά στο στήθος ή/και στην κοιλιακή χώρα. Το χέρι μπαίνει σαν ασπίδα διαγώνια, ώστε η γροθιά να είναι σε ευθεία με τον ώμο και ο αγκώνας στο ίδιο ύψος με το άνω μέρος των πλευρών.
Το Ταεκβοντό προέρχεται από την Κορέα και έχει ιστορία περίπου 2.000 ετών. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, διάφορα ονόματα, όπως «Taekyon» και «Subak» είχαν χρησιμοποιηθεί για το Ταεκβοντό πριν ανακοινωθεί η επίσημη ονομασία του το 1955. Ένα χρόνο αργότερα, το 1956, ξεκίνησαν τα πρώτα πρωταθλήματα. Η Κορεάτικη Ομοσπονδία του Ταεκβοντό ιδρύθηκε το 1965 και η αντίστοιχη Διεθνής το 1973, χρονιά κατά την οποία διεξήχθη και το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ολυμπιακή Επιτροπή Το 1980 αποτέλεσε σημαντικό έτος για την ιστορία του Ταεκβοντό, καθώς το άθλημα αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως Ολυμπιακό άθλημα. Το Ταεκβοντό συμπεριλήφθηκε ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 και της Βαρκελώνης το 1992. Ορόσημο στην πορεία του αθλήματος αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ, καθώς συμπεριλήφθηκε στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

To Ταεκβοντό στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Ταεκβοντό εμφανίστηκε το 1968, όταν άρχισε να καλλιεργείται με ιδιωτική πρωτοβουλία και πρώτο «δάσκαλο» τον Σταμάτη Κάσση. Την εποπτεία του αθλήματος από το 1979 έως το 1987 είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Το 1987 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ), η οποία σε συνεργασία με τρεις γεωγραφικά χωρισμένες περιφερειακές ενώσεις και 12 τοπικές επιτροπές φέρει την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος. Στη δύναμη της ΕΛΟΤ ανήκουν 400 σωματεία με 35.000 και πλέον εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνια, προκριματικά, διασυλλογικά και περιφερειακά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος ημερίδων. Η ΕΛΟΤ έχει επίσης διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τρία Βαλκανικά, τέσσερα Ευρωπαϊκά και δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 40.000.000 άτομα σ όλο τον κόσμο ασχολούνται με τη πολεμική τέχνη και άθλημα του Ταεκβοντο. Στην Ελλάδα ο αριθμός των αθλούμενων ξεπερνάει τις 80.000 ενώ από αυτούς τουλάχιστον 16.000 είναι αθλητές εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΕΛ.Ο.Τ και ανήκουν σε 340 σωματεία . Το Ταεκβοντο είναι δυναμικό αλλά όχι βίαιο άθλημα / πολεμική τέχνη. Τα αθλήματα της Ανατολής είναι στενά συνδεδεμένα με την πνευματική αυτό-πειθαρχία επειδή απαιτούν λιγότερη σωματική δύναμη και περισσότερη πνευματική αυτό-συγκέντρωση για να αποκρουσθεί μια επίθεση.

Ο μεγάλος αριθμός ασκήσεων και τεχνικών και ο καταμερισμός τους σε ύλη ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου , δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον , απαλλάσσουν από την πλήξη-ανία που έρχεται από την πολύχρονη-μονότονη επανάληψη των ίδιων ασκήσεων όπως σε άλλα αθλήματα , κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον και έτσι μπορεί κανείς να ασκείται στο Ταεκβοντο μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία με αξιοθαμαυστες επιδόσεις .

Τα συστατικά στοιχεία του Ταεκβοντο είναι οι μονομαχίες, τα σπασίματα, οι φόρμες και η αυτοάμυνα. Αλλά ενώ η αξία των μονομαχιών είναι εμφανής, η αξία των Poomse/Φόρμες αυξάνει : 1.την αίσθηση της ευεξίας σε σωματικό επίπεδο ( αντοχή , δύναμη, ταχύτητα, χάρη , ισορροπία, συντονισμό και ευλυγισία), 2. τις διανοητικές ικανότητες ( πειθαρχία, υπομονή , επιμονή και δυνατό πνεύμα και 3.το πνευματικό επίπεδο ( ενότητα σώματος και πνεύματος ).
Το άθλημα του Taekwondo εμφανίστηκε με την σύγχρονη αγωνιστική του μορφή στην Κορέα το 1945.

Το 1973 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo, με έδρατηv Σεούλ.

Το 1976 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Taekwondo, με έδρα τις Βρυξέλλες .

Το 1988 το Taekwondo παρουσιάζεται στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ως άθλημα επίδειξης και εντυπωσιάζει τους παράγοντες της Δ.Ο.Ε.

Το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, το Taekwondo ξαναπαρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης με τα ίδια αποτελέσματα, όσον αφορά τις άριστες εντυπώσεις, που δημιούργησε στους παράγοντες της Δ.Ο.Ε.

Το 1994 στην 103η ολομέλεια της Δ.Ο.Ε. στο Παρίσι, αποφασίζεται ομόφωνα, το άθλημα του Taekwondo, να είναι επίσημο αγώνισμα του προγράμματος της Ολυμπιάδας του 2000, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Το άθλημα του Taekwondo ήρθε στην πατρίδα μας τη δεκαετία του 1970 από παιδιά Ελλήνων μεταναστών της Ευρώπης. Εκεί που οι γονείς τους πήγαν να εργαστούν, τα παιδιά αυτά έμαθαν το Taekwondo από Κορεάτες εκπαιδευτές και όταν γύρισαν στην πατρίδα τους, για να κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, το δίδαξαν με ιδιαίτερη ζεστασιά και φροντίδα.

Το γεγονός ότι το Taekwondo αγαπήθηκε από το ελληνικό φίλαθλο κοινό και διαδόθηκε ταχύτατα, είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την επικράτεια, εκτός από την κεντρική Ομοσπονδία, να υπάρχουν 8 τοπικές επιτροπές, 470 σωματεία και πάνω από 30.000 δελτία αθλητών-τριών.

Μέχρι το 1979 το Taekwondo καλλιεργείται στην Ελλάδα από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το 1979 το άθλημα του Taekwondo αγκαλιάζεται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο οποίος το φιλοξενεί και το καλλιεργεί μέχρι το 1987, οπότε το άθλημα αυτονομείται και ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Taekwondo, που πλέον χειρίζεται τις τύχες του αθλήματος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo Ανδρών-Γυναικών του 1991, που έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή 64 κρατών, πέρα από την οργανωτική επιτυχία, οι Ελληνίδες αθλήτριες ανεβαίνουν στην 7η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, οι Έλληνες αθλητές στη 12η θέση και η Ελλάδα κατακτά 2 χάλκινα μετάλλια (Δροσίδου Μόρφω, Κετεσίδου Θεανώ), τα πρώτα της στον θεσμό.

Το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, η Ελληνική συμμετοχή (Δροσίδου Μόρφω, Μπάδα, Σπύρου), επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου (Δροσίδου), το οποίο ενώ αποτέλεσε επί 48 ώρες πρωτοσέλιδο του αθλητικού και του πολιτικού τύπου, ξεχάστηκε στη συνέχεια πολύ γρήγορα.

Η Δροσίδου είναι πλέον ιστορικά η πρώτη Ελληνίδα, που ανέβηκε σε Ολυμπιακό βάθρο, καθότι τα αθλήματα επίδειξης, στις σύγχρονες Ολυμπιάδες, είναι θεσμός κατοχυρωμένος και ελέγχεται αυστηρά από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo Εφήβων-Νεανίδων του 1992 στο Παρίσι, η Ελλάδα κατακτά 5 χρυσά μετάλλια (Καραμούτσος Κωνσταντίνος, Ευσταθίου Ιωάννης, Εξηντάρη Ροζίτα, Μακρή Νικολέτα, Μηλιώνη Νεκταρία), 1 αργυρό (Ιωνάς Γεώργιος) και 4 χάλκινα (Αλεξόπουλος Γεώργιος, Πουλημά Ελένη, Διαφωνίδου Μαρία, Μυστακίδου Ελισάβετ).

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo Aνδρών-Γυναικών του 1993, που έγινε στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή 83 κρατών, οι Ελληνίδες αθλήτριες ανεβαίνουν στην θέση 4, της Παγκόσμιας κατάταξης και η Ελλάδα κατακτά 2 αργυρά μετάλλια (Δροσίδου Μόρφω, Μπάσση Κατερίνα) και 1 χάλκινο μετάλλιο (Μυστακίδου Ελισάβετ).

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Taekwondo Γυναικών του 1994, που έγινε στα νησιά Καϋμάν της Καραϊβικής, η Ελλάδα κατέκτησε 1 αργυρό μετάλλιο (Καρπαθάκη Μαρία) και 1 χάλκινο μετάλλιο (Μπάσση Κατερίνα).

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo Ανδρών-Γυναικών στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 1994, οι Ελληνίδες αθλήτριες ανεβαίνουν στην θέση 2, της Ευρωπαϊκής κατάταξης, οι Έλληνες αθλητές στην θέση 8 και η Ελλάδα κατακτά 2 χρυσά μετάλλια (Δροσίδου Μόρφω, Καρασιούνα Τριανταφυλλιά), 1 αργυρό μετάλλιο (Μυλωνάς Θεόδωρος) και 1 χάλκινο μετάλλιο (Μπάσση Κατερίνα).

Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Taekwondo Ανδρών-Γυναικών 1995 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στις Γυναίκες (Καρασιούνα Τριανταφυλλιά, Αγγελάκου Γεωργία, Καρπαθάκη Μαρία, Αθανασοπούλου Αρετή, Δροσίδου Μόρφω, Μυστακίδου Ελισάβετ, Θεμέλιου Αγγελική, Μπάσση Κατερίνα) για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Taekwondo Γυναικών του 1996 στη Βραζιλία, η Ελλάδα κατέκτησε 1 αργυρό μετάλλιο (Δροσίδου Μόρφω) και 1 χάλκινο μετάλλιο (Καρπαθάκη Μαρία).

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo Εφήβων-Νεανίδων το Μάιο του 1996 στην Κροατία, η Ελλάδα κατακτά 2 χρυσά μετάλλια (Νικολαΐδης Αλέξανδρος, Μαμέκας Ιωάννης) και 3 χάλκινα (Δαύτσιος Πέτρος, Μπίρμπα Φωτεινή, Μαμέκα Παναγιώτα).

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo Εφήβων-Νεανίδων τον Ιούνιο του 1996 στη Βαρκελώνη, η Ελλάδα κατακτά 1 μετάλλιο (Νικολαΐδης Αλέξανδρος) και τέσσερα χάλκινα μετάλλια (Μαμέκας Ιωάννης, Κακαρέλη Ζωή, Μαζαράκη Μαρία, Μαμέκα Παναγιώτα).

Στην 1η Βαλκανιάδα Taekwondo Ανδρών-Γυναικών, που διεξήχθη στην Προύσα της Τουρκίας στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 1996, η Ελλάδα κατακτά 2 χρυσά μετάλλια (Αγγελάκου Γεωργία, Κακαρέλη Ζωή), 2 αργυρά μετάλλια (Μπεναρδή Γιαννούλα, Κεχαγιάς Ανδρέας) και 9 χάλκινα μετάλλια (Κόλλιας Ιωάννης, Ντούσης Νικόλαος, Μουρούτσος Ιωάννης, Καραϊσάρο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΜΣΕ

Τα Πούμσε είναι ένα σύστημα κινήσεων επίθεσης και άμυνας, οι οποίες εκτελούνται σε μια σειρά προκαθορισμένη. Οι βασικές αυτές κινήσεις συνδυάζουν όλες τις ικανότητες της πολεμικής τέχνης, με έναν τρόπο γεμάτο χάρη αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμικό. Μέσω των κινήσεων, ο μαθητής αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ικανότητας και παράλληλα, ελέγχου της αναπνοής του- και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά ρυθμίζονται ακόμα καλύτερα μέσω του ελεγχόμενου Κιορούγκι απέναντι σε αντίπαλο.

Κανονισμοί εκτέλεσης Πούμσε

Πριν την εκτέλεση κάνουμε υπόκλιση και φωνάζουμε το όνομα του Πούμσε δυνατά

Σωστή στάση σε όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης του Πούμσε

Φωνή δυνατή σε συγκεκριμένα σημεία που έχει το κάθε Πούμσε

Το Πούμσε πρέπει να εκτελείται ρυθμικά και χωρίς διακοπές

Πρέπει να γνωρίζετε τον σκοπό της κάθε κίνησης

 

Τα 8 ονόματα   ΤΑΕΓΚΟΥΚ

ΙΛ ΤΖΑΝΓΚ (1)

Ι ΤΖΑΝΓΚ (2)

ΣΑΜ ΤΖΑΝΓΚ (3)

ΣΑΑ ΤΖΑΝΓΚ (4)

Ο ΤΖΑΝΓΚ (5)

ΓΙΟΥΚ ΤΖΑΝΓΚ (6)

ΤΣΙΛ ΤΖΑΝΓΚ (7)

ΠΑΛ ΤΖΑΝΓΚ (8)



ΦΟΡΜΕΣ ΜΑΥΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΚΟΡΙΟ ΠΟΥΜΣΕ (ΚΟΡΕΑ)

ΚΟΥΜΓΚΑΝΓ ΠΟΥΜΣΕ (ΔΙΑΜΑΝΤΙ)

ΤΕΜΠΕΚ ΠΟΥΜΣΕ (ΦΩΣ)

ΠΙΟΝΓΚΟΥΟΝ ΠΟΥΜΣΕ (ΠΕΔΙΑΔΑ)

ΣΙΠΤΖΙΝ ΠΟΥΜΣΕ (ΔΕΚΑΔΙΚΗ)

ΤΖΙΤΕΕ ΠΟΥΜΣΕ (ΓΗ)

ΤΣΟΝΓΚΟΥΟΝ ΠΟΥΜΣΕ (ΟΥΡΑΝΟΣ)

ΧΑΝΣΟΥ ΠΟΥΜΣΕ (ΝΕΡΟ)

ΙΛΥΟ ΠΟΥΜΣΕ (ΕΝΟΤΗΤΑ)